Wat is EPDM?

Wat is EPDM-dakbedekking?

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer en wordt soms ook wel dakrubber genoemd. EPDM is een hoogwaardige kunststof die heel geschikt is om platte daken volledig waterdicht te maken, zowel bij nieuwbouwwoningen als voor het opnieuw bedekken van bestaande daken. EPDM is een licht, flexibel en bijzonder duurzaam materiaal met een zeer grote levensduur. Het kan naadloos en snel worden geplaatst over grote oppervlakken en geniet hierdoor steeds vaker de voorkeur op de klassieke “gebrande” roofing.

EPDM dakbedekking

Wat zijn de voordelen van EPDM?

Enorme levensduur

Met een levensduur van minimum 50 jaar is EPDM-dakbedekking een zeer goeie investering.

Snelle plaatsing

EPDM-dakbedekking wordt naadloos uitgerold op dakoppervlakken tot 450 m². Dit wil zeggen dat de plaatsingskost heel wat lager ligt dan die van klassieke roofing.

Grote flexibiliteit en temperatuurweerstand

Dankzij zijn samenstelling is EPDM extreem elastisch tot temperaturen van -45°C) en is tegelijk bestand tegen extreme hitte (+100°C). Hierdoor blijft EPDM zelfs na vele jaren scheurvrij, zelfs bij de grootste temperatuurschommelingen.

Milieuvriendelijk

De samenstelling van EPDM zorgt ervoor dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen die eventueel in het regenwater kunnen terecht komen. Opgevangen regenwater kan perfect gebruikt worden voor huishoudelijke doeleinden. EPDM is bovendien volledig recycleerbaar.

Geschikt voor terrassen en groendaken

Dankzij z’n grote duurzaamheid is EPDM-dakbedekking de ideale waterdichte ondergrond voor dakterrassen of groendaken. Ook het plaatsen van zonnepanelen is perfect mogelijk op EPDM.

Heeft EPDM-dakbedekking nadelen?

De nadelen van EPDM zijn minimiem, zeker in vergelijking met klassieke gebrande roofing. Maar een professionele plaatsing wordt wel aangeraden om op cruciale plaatsen als dakgoten en dakranden zeker te zijn van 100% waterdichtheid.

Een tweede nadeel is EPDM gevoelig is voor chloorhoudende producten, maar contact hiermee kan eigenlijk makkelijk voorkomen worden. Enkel in de dichte nabijheid van zwembadwater wordt het gebruik van EPDM afgeraden.

Welke toepassingen heeft EPDM?

  • Plat dak waterdicht maken
  • Volledige dakrenovatie met PIR-isolatie
  • Waterdichte afwerking van terrassen en veranda’s
  • Waterkering in funderingen