Over mij

Ik ben Laura, een logopediste en hondentrainer uit Kampenhout. Toen ik dertien was haalden we als gezin onze eerste hond in huis. Ik was meteen verkocht! Ik zag het dan al snel als mijn persoonlijke taak om ons Dwergkeesje alles te leren wat ze moest kunnen. Met een mix van eigen intuïtie en tips en tricks uit afleveringen van hondenfluisteraar van Cesar Millan ging ik destijds als enthousiaste tiener aan de slag. Ons gezin breidde sindsdien uit met meerdere honden die ik allemaal met liefde en geduld opvoedde. Enkele jaren later, toen mijn partner en ik besloten te gaan samenwonen, duurde het dan ook niet lang voordat we zelf een hond in huis haalden. Na een grondige zoektocht naar een ras dat goed bij ons paste, kozen we een Welsh Corgi Pemproke: Podgie. Naast de training thuis sloten we ons ook aan bij een hondenschool, maar ik wilde méér. Ik besloot me echt professioneel bij te scholen tot hondentrainer. Ik volgde opleidingen Kwispelcoach Christel Sonck, Laura Bangels van het gedragscentrum voor honden en pikte ook enkele praktijkdagen mee van Jelte Van Camp van Canifit. Hier leerde ik de wetenschap achter hondengedrag. Wetenschap die veel van van mijn oude inzichten ontkrachtte. De dominantietheorie werd aan de kant geschoven en maakte plaats voor een relatie tussen hond en baas gebaseerd op vertrouwen en inzicht waarbij zowel de fysieke als mentale gezondheid van de hon (en natuurlijk ook de baas) centraal staan. Sindsdien kregen wij er zelf ook een lieve Australische Herder met ene handleiding bij. Dankzij de nieuwe inzichten was ik in staat deze handleiding te leze zodat onze Koda kon opgroeien tot een lieve, stabiele hond. Het gaf mij alleen maar meer zin op ook professioneel met honden aan de slag te gaan.

Mijn visie

Jong geleerd oud gedaan. Het gezegde geldt voor mensen én honden. Het is makkelijker een puppy op te voeden dan het gedrag van een volwassen hond bij te schaven. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk aan de opvoeding te beginnen. Soms laten baasjes bij pups meer toe omdat het schattig is. Maar is datzelfde gedrag nog schattig als de hond volwassen is? Meestal niet. Daarom train ik ook al bij pups het gedrag dat ik wil dat hij of zij als volwassen hond gaat vertonen.
Dit wil echter niet zeggen dat oudere honden een verloren zaak zijn. Net zoals geldt voor mensen, is ook een hond nooit te oud om nog te leren. Ik geloof in een positieve opvoeding waarbij gewenst gedrag wordt beloond om zo goed gedrag aan te leren. Wat dit gedrag precies is, wordt bepaald door de baasjes. Bij deze aanpak hoort ook het negeren van ongewenst gedrag, indien mogelijk natuurlijk.

Honden leren d.m.v. conditionering. Dat wil zeggen dat ze leren door ervaringen. Ze stellen een gedrag, en dat heeft een bepaald gevolg. Als deze koppeling van gedrag en gevolg vaak genoeg samen voorkomt, leert de hond hieruit: als ik dit doe, gebeurt er dat. Op deze manier gaan wij positief gedrag belonen zodat de hond leert dat bepaalde gedragingen hem iets leuks opleveren. Het is dus belangrijk dat de opvoeding van de hond consequent gebeurt. Iets nieuws aanleren is daardoor ook makkelijker dan iets afleren. Daarom denk ik samen met de baasjes steeds op voorhand na over wat we willen en hoe we dat gaan bereiken.

Naast het helpen met opvoeden, staat bij mij het leren lezen van de lichaamstaal van de hond centraal. Honden vertellen ons heel wat, alleen begrijpen wij als mensen vaak alleen hun extreme signalen zoals grommen of blaffen. Door ook te leren kijken naar de kleinere signalen waarmee honden ons iets duidelijk willen maken, vergroten we comfort van de hond én de baas. Een hond goed kunnen inschatten, verhoogt dan ook dan slaagkans van de training.

Tijdens de trainingen geef ik dan ook steevast een portie theorie mee die de baasjes in staat zelf zélf in te staan voor de training nadat we dit ook enkele keren samen geoefend hebben. Ik heb er namelijk niks aan als de hondenflink naar mij luisteren, het zijn de baasjes die zelf de teugels (of beter gezegd de lijn) in handen moeten nemen. Om baasjes hierin te ondersteunen geef ik steeds ook wat uitgeschreven theorie en stappenplannen mee zodat ze ook na mijn bezoek zeker nog weten hoe alles in zijn werk gaat.

Ben je benieuwd naar wat ik voor jouw hond kan betekenen? Neem dan snel contact op!