Onderhoud

Aarzel niet ons te contacteren voor een onderhoud warmtepomp of airconditioning voor het te laat is! Wij merken dat dit steeds vergeten wordt met alle gevolgen vandien.

Om een optimale werking van jouw warmtepomp of airconditioning te garanderen is een regelmatig jaarlijks onderhoud sterk aangeraden.
In bepaalde gevallen is het onderhoud zelfs bij wet verplicht.

Wat als onderhoud warmtepomp of airconditioning niet verplicht is?

Heb je een warmtepomp of airconditioning installatie met minder dan 3kg koelmiddel, dan is onderhoud niet bij wet verplicht.
Maar hoe weet je dan wanneer jouw warmtepomp of airconditioning toe is aan een onderhoudsbeurt?

De warmtepomp of airconditioning maakt meer lawaai:
Dat wijst waarschijnlijk op een probleem met de motor of compressor.

Een ratelend geluid wijst vaak op een geblokkeerde ventilator, een krassend geluid vaak op een versleten kogellager.
De kans op een lek is dan weer groot als je een borrelend geluid hoort.

Je hebt een hogere energierekening: warmtepomp of airconditioning die niet meer optimaal werkt, verbruikt meer energie. Dat met een hogere energierekening als resultaat.

Het duurt langer om een ruimte te verwarmen of te koelen:
Dat wijst er waarschijnlijk op dat de koelvloeistof bijgevuld moet worden.


TIP: Ook als bovenstaande problemen zich niet voordoen is het aangeraden om jouw airco op regelmatige basis (1x/jaar) een onderhoud te geven.

Of je nu verplicht bent of niet, jouw : warmtepomp of airconditioning regelmatig laten onderhouden heeft heel wat voordelen:

Je vermijdt hoge kosten voor het herstellen van defecten: Via onderhoud kunnen problemen tijdig opgespoord en opgelost worden. Zo voorkom je hoge kosten om de warmtepomp of airconditioning te herstellen.

De warmtepomp of airconditioning gaat langer mee: Een warmtepomp of airconditioning installatie die regelmatig onderhoud krijgt, blijft optimaal werken en gaat dan ook langer mee.

Lager energieverbruik: warmtepomp of airconditioning die goed werkt, heeft een lager energieverbruik. Dat heeft een positieve invloed op jouw energiefactuur.

Gezondere binnenlucht: Dankzij warmtepomp of airconditioning onderhoud voorkom je dat bacteriën en schimmels zich in de installatie nestelen. Zo vermijd je slechte geurtjes en allergische reacties als gevolg van een vuil systeem.


Hoe gaat zo een onderhoud in zijn werk?

Bij een onderhoud van een warmtepomp of airconditioning worden alle belangrijke onderdelen gecontroleerd en eventueel vervangen, filters en units worden gereinigd en er wordt gecontroleerd op lekkages. volgende zaken komen aan bod:

  • Controleren Elektrische contacten.

  • Controleren van de compressor.

  • Controleren van de ventilatoren.

  • Reinigen van de Buitenunit

  • Reinigen van de condensor lamellen buitenunit

  • Reinigen van de verdamperbaterij binnenunit

  • Reinigen van de filters

  • Controle op lekkages van het koelmiddel met elektronische Lekdetectie toestel.

  • Controleren/afstellen/testen van de regelapparatuur warmtepomp of airconditioning

  • Controleren van de juiste temperaturen


Een groot pluspunt AircJo beschikt over her certificaat Erkenning als airco-energiedeskundige airco-energiekeuring bij airconditioningsystemen met een totaal nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW.